Συνάντηση Βιβλιοφιλίας & Φιλαναγνωσίας
στο πλαίσιο του Open Day 2018 – «Βιβλία, μικροί μεγάλοι κόσμοι»

Την Κυριακή 6 Μαΐου, στο πλαίσιο του Open Day του Σχολείου μας, πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη η 2η Συνάντηση Βιβλιοφιλίας και Φιλαναγνωσίας με τίτλο “Από τον Όλιβερ Τουίστ στην πληροφοριακή επάρκεια. Ο τίτλος της συνάντησης μαρτυρά, με κάπως γραφικό τρόπο, πλην όμως εύλογο, όχι μόνο τα θέματα που γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές συζητήσαμε, αλλά και την αποστολή μιας σύγχρονης Σχολικής Βιβλιοθήκης.

Η αποστολή μιας σύγχρονης Σχολικής Βιβλιοθήκης, είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σχολικής κοινότητας για μελέτη, διδασκαλία και έρευνα. Κοντολογίς… Από τον Όλιβερ Τουίστ στην πληροφοριακή επάρκεια. Δεν αποτελεί άλλωστε ιερό χρέος μιας Βιβλιοθήκης να καθίσταται μήτρα φιλαναγνωσίας και έρευνας;

Η 2η Συνάντηση Βιβλιοφιλίας και Φιλαναγνωσίας, λοιπόν, αποτέλεσε την ιδανική αφορμή για να πραγματοποιηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, για τη θέση και τη σημασία της λογοτεχνίας στη σημερινή εποχή, την οποία ακολούθησε, μάλιστα, μια εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση. Μια γόνιμη συζήτηση, που ξεκίνησε από τον Μπέρτραντ Ράσσελ και τον «Homo Universalis» και κατέληξε στα ηλεκτρονικά βιβλία και στην εκδοτική βιομηχανία.

Η συνάντηση έκλεισε με την παρουσίαση των εργαλείων και των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων» ως προς την προώθηση της φιλαναγνωσίας και ως προς την ανάπτυξη των απαραίτητων, πλέον, δεξιοτήτων, που οδηγούν στην πληροφοριακή επάρκεια. Τις εντυπώσεις «έκλεψε», θα μπορούσε να πει κανείς, ο «Ορέστης», το νέο εργαλείο επιβοήθησης στην ηλεκτρονική αναζήτηση βιβλίων.

Φωτογραφίες από τη συνάντηση