Συνοπτικός απολογισμός δράσεων / ενεργειών του Σχολικού έτους 2017 – 2018

Η σχολική χρονιά 2017 – 2018 αποδείχτηκε εξαιρετικά παραγωγική για τη Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας. Νέες υπηρεσίες δημιουργήθηκαν προς όφελος της σχολικής κοινότητας, πολλές επισκέψεις συγγραφέων πραγματοποιήθηκαν και πλήθος άλλων δράσεων και ενεργειών σημάδεψαν θετικά τη σχολική χρονιά. Στο συνοπτικό χρονοδιάγραμμα που ακολουθεί επιλέχθηκε και παρουσιάζεται ένα σημαντικό μέρος από ένα πραγματικά πολύ μεγάλο σύνολο δραστηριοτήτων και δράσεων.

Σεπτέμβριος 2017

Ένταξη στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών

Το Σεπτέμβριο (2017) η Βιβλιοθήκη των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων» εντάχθηκε στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών . Πρόκειται για μια επιλογή πολύ μεγάλης σημασίας καθώς θα δοθεί η ευκαιρία στη Βιβλιοθήκη μας να συμμετέχει σε πληθώρα δράσεων και να προσφέρει ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στην ευρύτερη σχολική κοινότητα. Ειδικά, για το νέο σχολικό έτος (2018 – 2019) η Βιβλιοθήκη των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων» προετοιμάζει πλήθος δράσεων και δραστηριοτήτων με έμφαση στις δράσεις του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών.

Οκτώβριος 2017

Εφαρμογή του Προγράμματος Πληροφοριακού Γραμματισμού και Βιβλιογραφικής Εκπαίδευσης

Τον Οκτώβριο (2017) ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος Πληροφοριακού Γραμματισμού και Βιβλιογραφικής Εκπαίδευσης της Βιβλιοθήκης των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων». Από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού οι μαθητές μέσω διαδραστικών παρουσιάσεων και εργαστηρίων ξεκίνησαν να αφομοιώνουν έννοιες όπως ακαδημαϊκή εντιμότητα, πνευματική ιδιοκτησία, πηγές πληροφόρησης κ.α.

Ιανουάριος 2018

«Ορέστης» – Νέα υπηρεσία επιβοήθησης στην ηλεκτρονική αναζήτηση βιβλίων

Ο «Ορέστης» είναι μια σύγχρονη πλατφόρμα/υπηρεσία που έχει ως στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ηλεκτρονική αναζήτηση βιβλίων και τον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης μέσα από μια παιγνιώδη και διαδραστική διαδικασία. Μέσα από μια διαδικασία απλών βημάτων οι μαθητές επιλέγουν το είδος και το θέμα του βιβλίου που θέλουν να μελετήσουν και στο τέλος ανακατευθύνονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης όπου θα πλοηγηθούν στα σχετικά αποτελέσματα.

Περισσότερα

Φεβρουάριος 2018

Συμμετοχή στη δράση «Bookwave»

Τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, οι μαθητές του Diploma Programme και η Βιβλιοθήκη των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων» παρέδωσαν στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Οδού Πειραιώς) τα βιβλία που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο του “Bookwave”, της ετήσιας δράσης συγκέντρωσης και προσφοράς παιδικών βιβλίων σε σχολεία της Ελλάδας.

Περισσότερα

Mάρτιος 2018

Δανεισμός του χιλιοστού βιβλίου

Η Βιβλιοθήκη των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων» στις 28 Μαρτίου, δάνεισε το χιλιοστό βιβλίο για το τρέχον σχολικό έτος 2017 – 2018!

Απρίλιος 2018

Δημιουργία του μικρο-blog της Βιβλιοθήκης

Η Βιβλιοθήκη των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων» με μεγάλη χαρά ανακοινώνει τη δημιουργία του νέου της μικρο – blog! Πρόκειται για ένα ιστολόγιο με σύντομες αναρτήσεις βιβλιοθηκονομικού και βιβλιοφιλικού περιεχομένου.

Περισσότερα

Μάιος 2018

2η Συνάντηση Βιβλιοφιλίας και Φιλαναγνωσίας

Την Κυριακή 6 Μαΐου, στο πλαίσιο του Open Day του Σχολείου μας, πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη η 2η Συνάντηση Βιβλιοφιλίας και Φιλαναγνωσίας με τίτλο “Από τον Όλιβερ Τουίστ στην πληροφοριακή επάρκεια. Ο τίτλος της συνάντησης μαρτυρά, με κάπως γραφικό τρόπο, πλην όμως εύλογο, όχι μόνο τα θέματα που γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές συζητήσαμε, αλλά και την αποστολή μιας σύγχρονης Σχολικής Βιβλιοθήκης.

Περισσότερα

Ιούνιος 2018

Περισσότερα από 2000 δανεισμένα βιβλία

Το φράγμα των 2000 δανεισμών «έσπασε» τον Ιούνιο του 2018! Η χρονιά κλείνει με περισσότερα από 2000 βιβλία να έχουν δανειστεί στα μέλη της σχολικής κοινότητας των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων».