Όταν ένας ηλεκτρονικός κατάλογος γίνεται… Ναυτίλος

Το να δώσεις ένα όνομα σε έναν ηλεκτρονικό κατάλογο, σε ένα αποθετήριο ή σε μια βάση, είναι μια συνήθης πρακτική των βιβλιοθηκών. Έτσι, στις βιβλιοθήκες και στους διαδρόμους των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ακούς πολύ συχνά φράσεις όπως, Μπες στον «Ήλιο», Για ψάξε στον «Πάνδημο», Ρίξε μια ματιά στην «Πέργαμο» και γενικά προτροπές για αναζητήσεις  σε πλήθος  εμπνευσμένων, ομολογουμένως, ονομάτων.

Η αλήθεια είναι ότι, για την Βιβλιοθήκη των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων», η απόδοση ενός ονόματος για τον ηλεκτρονικό της κατάλογο δεν αποδείχτηκε δύσκολη διαδικασία. Και αυτό, γιατί το όνομα που επιλέχθηκε ήταν πάντα… μέσα στη Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για ένα όνομα το οποίο για δεκαετίες ολόκληρες βρίσκεται στα «σπλάχνα»  της Βιβλιοθήκης του Σχολείου μας. Πρόκειται για ένα όνομα μαγικό, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι έχει ταξιδέψει και συνεχίζει να ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο… 20000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσαμε να βρούμε όνομα πιο ταιριαστό…

Ναυτίλος

Η Βιβλιοθήκη των Εκπαιδευτηρίων, λοιπόν, επέλεξε να ονομάσει τον ηλεκτρονικό της κατάλογο «Ναυτίλο», από το περιώνυμο υπόβρυχιο του Πλοιάρχου Νέμο στο βιβλίο του Βερν 20000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα.

MOBILIS IN MOBILI
Κινητό μέσα σε κινούμενο

Ναυτίλος Βιβλιοθήκη

Το ξέρατε ότι στον «Ναυτίλο» του Πλοιάρχου Νέμο υπήρχε μια Βιβλιοθήκη δώδεκα χιλιάδων περίπου τόμων; Σχεδόν όσους τόμους έχει και η Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας!

Αυτό είναι το ρητό που κοσμεί αλλά και χαρακτηρίζει πέρα για πέρα τον Ναυτίλο. Δεν θα μπορούσε, όμως, να χαρκατηρίζει πέρα για πέρα και μια βιβλιοθήκη; Κινητό μέσα σε κινούμενο… Η Βιβλιοθήκη είναι το «κινητό». Η Βιβλιοθήκη κινείται μέσα στον χρόνο, κινείται ανάμεσα σε ιδέες και στοχασμούς, κινείται ανάμεσα στην ιστορία και στο μέλλον. Και ποιο είναι το «κινούμενο»; Μα φυσικά οι χρήστες της. Το «κινούμενο» είναι οι ανάγκες των χρηστών,  το «κινούμενο» είναι οι ερωτήσεις των παιδιών που ζητούν επιτακτικά απαντήσεις, το «κινούμενο» είναι οι συνεχείς προκλήσεις που η Βιβλιοθήκη οφείλει να αντιμετωπίζει.

Έτσι, λοιπόν, καταλήξαμε με ευκολία να αποκαλούμε τον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης μας «Ναυτίλο». Όπως ο «Ναυτίλος», λοιπόν, καταδύεται 20000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, έτσι και ο ηλεκτρονικός κατάλογος της Βιβλιοθήκης θα καταδυθεί στα βάθη της συλλογής, για να επιστρέψει με απαντήσεις στις ερωτήσεις κάθε μέλους της σχολικής κοινότητας… mobilis in mobili.

Πηγή εικόνας: Wikipedia

Ο «Ναυτίλος» της Βιβλιοθήκης των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων»

Επισκεφθείτε τον νέο ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων»